Omgeving

De omgeving: een stukje geschiedenis
Ingenieur Leeghwater wist wat er onder al het water van het Bamestrameer schuil ging: heel veel vruchtbaar land. Land waarop boeren letterlijk en figuurlijk konden bouwen, land dat rijkdom en welvarendheid kon brengen. En dus maalden hij en flink wat molens  – niet zonder slag of stoot – in 1612 de polder droog. Zijn vooruitziende blik werd later bevestigd door Amsterdamse kooplui die statige hereboerderijen lieten bouwen en dorpen tot bloei brachten.

De Beemster nu
De dorpen heten Middenbeemster, Westbeemster, Noordbeemster en Zuidoostbeemster, met elkaar verbonden door rechte wegen in een klassiek, harmonieus model. Juist vanwege de schoonheid van dit wegenpatroon werd de Beemster in 1999 onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Omgeving. Beemster ringvaart en Oostdijk Zuidoostbeemster

Schoonheid
De Beemster is vooral heel groen: langs alle wegen staan hoge bomen en de gebieden tussen de dorpen bestaan voornamelijk uit weiland. De sloten worden bevolkt door reigers, kikkers, eenden en heel soms een ijsvogeltje. In het voorjaar bloeit het fluitekruid weelderig langs de dijken en op het water van de ringvaart is het ’s winters goed schaatsen. Al kun je over de asfaltwegen prima wandelen, de Beemster is bij uitstek geschikt om te fietsen en het fietsroutenetwerk laat je alle hoeken van de polder zien.

Omgeving. Werelderfgoed Beemster, bloembollenveld

Zuidoostbeemster
De kern van Zuidoostbeemster ontstond later dan het centraal gelegen Middenbeemster, waar de historie nog voel- en zichtbaar is. Daar bevindt zich ook het museum van Betje Wolff en Aagje Deken en het Agrarisch museum. Zuidoostbeemster ligt tegen Purmerend aan en profiteert van alle voorzieningen daar. Door de dorpskern met de verschillende bouwstijlen is het leuk wandelen; de recent gebouwde woonwijk is zoveel mogelijk in harmonie met het omringende landschap en omgeving gebouwd.

Omgeving. Werelderfgoed fort in de Beemster, behorend tot Stelling van Amsterdam

Aan de Purmerenderweg 196 staat het huis uit 1886 van  Joséphine en Bert Mentink; langs deze weg zijn meer huizen uit de 19e eeuw te zien.

Omgeving. Huis van Joséphine en Bert Mentink aan Purmerenderweg, vlak bij Purmerend, Noord-Holland