Inspiratie

Inspiratie

Omdat een mens af en toe ook eens inspiratie elders moet opdoen, heb ik afgelopen zaterdag een doe-workshop bij het Kushi-instituut Amsterdam gevolgd. Het onderwerp was Toetjes en Gebak, maar dan in het Engels: Desserts and Pastries.

Weer een aantal nieuwe dingen geleerd, maar ook veel oude kennis kunnen opfrissen. We maakten een kastanje-amazaketoetje, een blauwe-bessencake en vijgenkoekjes. Veruit favoriet bij mij was het kastanjedessert, dus wie weet komt dat ooit nog op het menu van de etentjes in de Eetkamer te staan…

Altijd inspirerend om te zien hoe anderen met dezelfde principes als ik hun taarten maken. Dat wil zeggen zonder geraffineerde suiker en zuivel. Je leert van en met elkaar en het brengt mij nieuwe ideeën voor de theetuin volgend jaar.

Kastanjetijd

Helaas had ik geen tijd om foto’s te maken en daarom plaats ik er hierbij maar een van kastanjes. Het is tenslotte kastanjetijd, nietwaar? En kastanjetijd = bijna einde van het jaar. Ik heb verder geen plannen om nog een workshop te volgen. Volgend jaar nieuwe kansen – er is genoeg leuks te doen!

Inspiratie voor nieuwe taarten en koekjes in Theetuin Joséphine en Joséphines Eetkamer, nabij Purmerend

Herfstpalet

Stil

Wintertijd… en het wordt stil hier. Stil in de natuur, stil om me heen, stil in mijzelf. Alle geplande workshops van 2017 hebben inmiddels plaatsgevonden en de laatste theetuin is alweer een paar maanden geleden. Ook de etentjes lopen ten einde en we gaan aftellen tot het einde van het jaar. Ik hou van deze verstilde rust, als alles wacht op voorjaar en zon. Ook onder het herfstpalet van kleuren ligt het planten- en groentenleven nu grotendeels stil, zich klaarmakend voor de koude.

Tja, koude, zouden we dat nog krijgen? Het is nu nog steeds zacht en je kunt je bijna niet voorstellen dat het over 7 weken Kerstmis is. Misschien moeten we er maar aan wennen, dat onze kerstdagen voortaan sneeuwloos zullen zijn!

Herfstpalet

Nog even kunnen we genieten van alle bonte bladkleuren. Een palet aan kleuren die ook in het novembermenu op tafel terugkomen: oranje pompoen en wortel, groene spinazie en rode biet.

Vooruitzicht

We tellen af tot kerstmis en hopen beide kerstdagen veel gasten te mogen verwennen met feest-eten zonder dierenleed. Na de jaarwisseling gaan we een maandje verbouwen, maar tussentijds komen alle nieuwe datums van workshops, etentjes, theetuin op de website. En natuurlijk plaatsen we in deze laatste maanden nog wel wat berichtjes.

Herfstpalet van kleuren in het vegetarisch novembermenu van Josephines Eetkamer, Beemster

Herfst en kerst

Nazomer, herfst en kerst

Hoera, het is mooi nazomerweer! Hoera, ik heb het kerstmenu definitief  samengesteld! Dat lijkt een gekke combinatie, maar toch begin ik in oktober al zachtjesaan over de kerst te denken, weer of geen weer. Vanaf nu kan er al gereserveerd worden en onze gasten willen toch graag weten wat er op tafel komt.

Eerst de herfst vieren

Natuurlijk zijn er nog twee maanden te gaan voordat we de kerstdagen ingaan.  In de herfstperiode vieren we nog twee keer een Vier-de-Vrijdagetentje.

In oktober is dat een heerlijk herfstig menu met o.a. paddestoelen, zwarte bonen, noten, broccoli, rucola en lekkere pastinaakfrietjes.

Benieuwd?
Kijk dan gauw naar het oktober-etentje, het kerstdiner of reserveer meteen!

November

Zouden dan de stormen om het huis loeien? Of is het ongekend zacht voor de tijd van het jaar? Wat lijkt het nog ver weg…. we wachten het maar af… Wel zeker is, dat in deze donkere maand veel verwarmende gerechten op het menu zullen staan, zoals stoofpeer, kastanjecake en lekkere, zoete pompoen.

Herfst en kerst. Vegetarische etentjes in oktober en november en kerstdiner in Josephines Eetkamer, Beemster, bij Purmerend

Onderwerp

Op zoek

Leuk hoor, zo’n blog en website, maar ik bewonder de mensen die daar moeiteloos iets op plaatsen. Misschien beleef ik te weinig of wellicht vind ik veel dingen niet interessant genoeg om met iedereen te delen. Hoe dan ook: het is altijd weer piekeren over een onderwerp.

Zo dacht ik het vandaag over het weer te hebben, maar dat lijkt me toch wel een volkomen uitgekauwd onderwerp. Dat het stormt en herfst is en het vaak en hard regent, weten we nu zo onderhand wel.

Ander onderwerp

Ik kan ook vertellen, dat de twee nieuwe konijntjes Stip en Tijgertje het heel goed doen; ze zijn hier nu zo’n 1,5 maand en zien er tevreden en happy uit. Zodra er eten komt, stuiteren ze over elkaar heen om er als eerste bij te zijn. Bij oude Neal en pittige Lotte gaat dat iets anders: Lotte is het snelst en soms heeft Neal het nakijken.

Onderwerp voor blog altijd moeilijk. Nu voor een deel als onderwerp onze nieuwe konijnen Tijgertje en Stip

Toch nog iets

Over eten kan ik wel praten en en daar hebben we natuurlijk allemaal dagelijks mee te maken. Nu er discussie is over de gehacktbal van de Vegetarische Slager, kan ik hier mooi mijn mening geven. Ik ben altijd tegenstander geweest van woorden als ‘vleesvervangers’ en dus ook van alle namen die de schijn van vlees oproepen.Wil je echt goed vegetarisch/veganistisch eten, dan ziet je bord er gewoon anders uit en heb je niks meer met vlees in welke vorm dan ook te maken. Verschillende groentes i.p.v. één, peulvruchten, misschien tofu, tempeh of seitan, groentenpickles, granen zoals rijst, tarwe of spelt en liefst nog wat zeegroenten.

Het kan makkelijk

Meestal hoor ik dan mensen zuchten en steunen, dat dat ‘allemaal zoveel werk is’. Misschien ietsje meer dan je gewend bent, maar eten mag toch ook een plezier zijn? Als je deze manier van koken eenmaal in de vingers hebt, geniet je zoveel meer van de energie die deze voeding geeft (het koken én het eten). In mijn workshop Natuurlijk Koken leer je de basis van ‘anders’ koken.Wil je ‘gewoon’ alleen maar lekker eten, schuif dan eens aan bij de Vier-de-Vrijdagmaaltijd; de eerstvolgende is op 27 oktober.

Zo, nu heb ik toch zomaar een heel verhaal geschreven!

Onderwerp voor blog altijd moeilijk. Mijn onderwerp is eten en koken in workshop en gezamenlijke maaltijd in Joséphines Eetkamer

Geslaagd arrangement

Het begin van een geslaagd arrangement

Afgelopen dinsdag organiseerden Bert en ik een dag vol activiteiten voor 8 zussen en we mogen het wel een geslaagd arrangement noemen. Dat begon onder leiding van Bert met improvisatiedans en chi kung. Zo was iedereen eerst lekker actief om daarna tot rust te komen en wat meer in zichzelf te keren. Bij de thee kwamen natuurlijk de ervaringen los! Dit alles vond plaats in spiritueel centrum Oase, Purmerend, daarna wandelde het gezelschap richting ons adres.

En het vervolg

Na deze wandeling mochten vier zussen hun culinaire vaardigheden laten zien tijdens de kookworkshop, terwijl de andere vier samen met Bert volop hun stem mochten gebruiken in de stemexpressie-workshop. Daarna werden bij de zelf gemaakte wortel-sinaasappelsoep de rollen omgedraaid. Het was hard werken voor iedereen, maar om 19.00 uur zaten alle zussen dan toch voldaan en tevreden te genieten van hun ‘eigen’ vegetarische maaltijd.

Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster

Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster  Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster

Nieuw seizoen

Nazomer – een nieuw seizoen

Nu het theetuinseizoen er op zit, de meeste theepotten zijn opgeruimd en de terrastafeltjes en stoeltjes terug zijn op hun plek in de schuur, gaan we weer aan andere activiteiten denken. Het was een drukke zomer met veel High Teagroepen tussendoor, daarom hebben we nog even wat vakantie-uitstapjes gemaakt.

Zo zijn we naar het museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn geweest en naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Maar ook het fietsen langs de Zaan was een heerlijke dag. Echt lang gaan we nooit weg, want de konijnen, kippen en kat willen ook op tijd hun eten….. Hoe dan ook, wij zijn weer klaar voor een nieuw seizoen met etentjes, workshops en wandelingen.

Naar binnen én buiten

Ik geef toe, dat het weer niet altijd uitnodigt om er op uit te gaan. Is het een dag om naar binnen te keren, dan passen onze Vier-de-Vrijdagetentjes daar natuurlijk prima in. Maar de nazomer nodigt eveneens uit tot wandelen en frisse lucht opsnuiven en ook daarin denken we een leuk aanbod te hebben.

Wat is er te doen?

Om met het eerste te beginnen: op 22 september komt het menu ‘Oogst’ op tafel. Al snel daarna (30 september) kun je meewandelen met Bert en aanschuiven aan de vegetarische lunch van dit arrangement. Wil je meer van onze mooie Beemster zien, dan nodigen we je uit voor een wandeling van 15 km op 7 oktober. (info ook op Bertbeweegtje.nl)

Nieuw seizoen. Nazomeren met vegetarisch eten en wandelingen in en vanuit Joséphines Eetkamer, Beemster

‘s

Menu ‘Zonnegloed’

Het werd in alle opzichten een zonnige avond, gisteren tijdens het vegetarisch etentje. Niet alleen buiten, ook binnen leek de zon te stralen: zoveel vriendelijke mensen aan onze eettafel en een prachtig kleurenpalet op de borden. Het menu van goudgele aardappels, koolcurry, rode-paprikapickle, gegrilde worteltjes, maiskoekjes en limoen-koreanderhumus had dan ook het toepasselijke thema  ‘Zonnegloed’….

Menu Zonnegloed en Oogst in Joséphines Eetkamer in Zuidoostbeemster, 25 augustus en 22 september 2017

Oogst

Al is het nu nog volop zomer en overheerst vaak nog het vakantiegevoel, onvermijdelijk komt ook de nazomer eraan. Tijd om te oogsten wat het warme en soms natte weer ons heeft opgeleverd. ‘Oogst’ is dan ook het thema van het menu van 22 september.

Nog plannen

Over wat er in september op tafel komt, ga ik nog even over nadenken. Ik vind mais altijd een echt nazomer-product, maar ook gierst hoort er voor mij bij. Binnenkort het resultaat van mijn planning op de pagina menu van mijn website!

Na de laatste theetuinmiddag

Dubbel gevoel

Na 21 jaar zou het moeten wennen: voor de laatste keer na een seizoen de poort van de theetuin sluiten, zoals we gisteren deden. Toch geeft het altijd weer een dubbel gevoel, een mengeling van weemoed en opluchting. Weemoed. Laatste openingsdag van het seizoen in Theetuin Joséphine, Beemster, bij Purmerend op 20 augustus 2017

Weemoed naar de gezellige dagen met zoveel aardige mensen in de theetuin en hun reacties op de suikervrije en biologische taarten. En weemoed naar de zonnige, relaxte sfeer die dan in de tuin heerst.

Maar ook opluchting, omdat het allemaal best veel werk is voor één middag. Allereerst het inkopen doen en vervolgens bakken van de taarten en de High Tea hapjes. Meestal vind ik dat wel leuk, mits het geen 35 graden is.

Vóór een theetuindag

Extra is het werk achter de schermen: de onzekerheid over het weer en of je het terras wel of niet moet overdekken, het leegruimen van keukenkasten om plaats te maken voor het theetuinservies en andere benodigdheden, het uitzetten van het terras, zorgen voor een opgeruimde tuin en huis, de eraan voorafgaande PR etc. etc.

Het hangt allemaal samen met de kleinschaligheid waarvoor we gekozen hebben en dat blijven we doen!

Richting nazomer

Alhoewel de meesten nog volop in vakantiestemming zijn, staan bij ons toch alweer de volgende etentjes op de planning, zoals gewoonlijk elke Vier-de-Vrijdag van de maand. En al is dat heel anders, ook daar genieten we van!

Last but not least

Laatste theetuin

Wil je nog (of misschien wel alvast) een beetje vakantie vieren? Nog 1 keer dit seizoen gaat de deur voor de laatste theetuin open: 20 augustus, 13-17 uur. We zijn er weer klaar voor, al is het altijd jammer als het de laatste keer is. Heb ik net alle taarten ‘in mijn vingers’, nadert het einde alweer. Volgend jaar (oei, wat ver weg) nieuwe kansen, nieuwe taarten.

Dus: laatste kans

Laatste kans om te genieten van onze diepe natuurtuin, laatste kans om op het grasveld in het zonnetje te zitten (hopen we). Laatste kans om de Beemster-stilte te horen. Laatste kans om buiten thee met taart te gebruiken… Voor een High Tea kun je nog t/m woensdag reserveren.

Laatste theetuin Josephine 20 augustus 2017 met biologische, vegetarische taart en thee in de Beemster

Vier-de-Vrijdag!

Heerlijk en gezellig

Dat was het avondje vega-tapas eten gisteravond in onze Eetkamer. Niet alleen de veganistische spiesjes waren een succes, ook de kruidige zoete aardappel, de komkommer-cashewdip en de nori-hoorntjes met knapperige groenten werden zeer gewaardeerd.

Heerlijk en gezellig. Veganistisch groentenspiesje bij de vegetarische tapas in Joséphines Eetkamer, vlak bij Purmerend

Vier-de-Vrijdag!

Elke maand luiden we het weekend in met een Vier-de-Vrijdag-maaltijd. Voor 25 augustus met als thema ‘Zonnegloed’ ga ik het menu nog even plannen. Af en toe regent het, dat zijn van die mooie momenten om zoiets te doen. Verder natuurlijk ook veel in de tuin bezig, want 20 augustus is de theetuin weer open en moet alles er weer een beetje netjes uitzien.

De courgettes groeien best, dus daar kan ik bij de volgende gezamenlijke vegetarische maaltijd misschien wel iets mee doen. Kom je ook eens genieten aan onze grote tafel? Het menu vind je aan het begin van elke maand op de website onder Huiskamerrestaurant.

 

Heerlijk en gezellig. Gedekte tafel voor de vegetarische tapas in Joséphines Eetkamer, Beemster, 28 juli 2017