Geslaagd arrangement

Het begin van een geslaagd arrangement

Afgelopen dinsdag organiseerden Bert en ik een dag vol activiteiten voor 8 zussen en we mogen het wel een geslaagd arrangement noemen. Dat begon onder leiding van Bert met improvisatiedans en chi kung. Zo was iedereen eerst lekker actief om daarna tot rust te komen en wat meer in zichzelf te keren. Bij de thee kwamen natuurlijk de ervaringen los! Dit alles vond plaats in spiritueel centrum Oase, Purmerend, daarna wandelde het gezelschap richting ons adres.

En het vervolg

Na deze wandeling mochten vier zussen hun culinaire vaardigheden laten zien tijdens de kookworkshop, terwijl de andere vier samen met Bert volop hun stem mochten gebruiken in de stemexpressie-workshop. Daarna werden bij de zelf gemaakte wortel-sinaasappelsoep de rollen omgedraaid. Het was hard werken voor iedereen, maar om 19.00 uur zaten alle zussen dan toch voldaan en tevreden te genieten van hun ‘eigen’ vegetarische maaltijd.

Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster

Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster  Geslaagd arrangement met zang, dans, chi kung en vegetarisch koken in Joséphines Eetkamer, Beemster

Nieuw seizoen

Nazomer – een nieuw seizoen

Nu het theetuinseizoen er op zit, de meeste theepotten zijn opgeruimd en de terrastafeltjes en stoeltjes terug zijn op hun plek in de schuur, gaan we weer aan andere activiteiten denken. Het was een drukke zomer met veel High Teagroepen tussendoor, daarom hebben we nog even wat vakantie-uitstapjes gemaakt.

Zo zijn we naar het museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn geweest en naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Maar ook het fietsen langs de Zaan was een heerlijke dag. Echt lang gaan we nooit weg, want de konijnen, kippen en kat willen ook op tijd hun eten….. Hoe dan ook, wij zijn weer klaar voor een nieuw seizoen met etentjes, workshops en wandelingen.

Naar binnen én buiten

Ik geef toe, dat het weer niet altijd uitnodigt om er op uit te gaan. Is het een dag om naar binnen te keren, dan passen onze Vier-de-Vrijdagetentjes daar natuurlijk prima in. Maar de nazomer nodigt eveneens uit tot wandelen en frisse lucht opsnuiven en ook daarin denken we een leuk aanbod te hebben.

Wat is er te doen?

Om met het eerste te beginnen: op 22 september komt het menu ‘Oogst’ op tafel. Al snel daarna (30 september) kun je meewandelen met Bert en aanschuiven aan de vegetarische lunch van dit arrangement. Wil je meer van onze mooie Beemster zien, dan nodigen we je uit voor een wandeling van 15 km op 7 oktober. (info ook op Bertbeweegtje.nl)

Nieuw seizoen. Nazomeren met vegetarisch eten en wandelingen in en vanuit Joséphines Eetkamer, Beemster

‘s

Menu ‘Zonnegloed’

Het werd in alle opzichten een zonnige avond, gisteren tijdens het vegetarisch etentje. Niet alleen buiten, ook binnen leek de zon te stralen: zoveel vriendelijke mensen aan onze eettafel en een prachtig kleurenpalet op de borden. Het menu van goudgele aardappels, koolcurry, rode-paprikapickle, gegrilde worteltjes, maiskoekjes en limoen-koreanderhumus had dan ook het toepasselijke thema  ‘Zonnegloed’….

Menu Zonnegloed en Oogst in Joséphines Eetkamer in Zuidoostbeemster, 25 augustus en 22 september 2017

Oogst

Al is het nu nog volop zomer en overheerst vaak nog het vakantiegevoel, onvermijdelijk komt ook de nazomer eraan. Tijd om te oogsten wat het warme en soms natte weer ons heeft opgeleverd. ‘Oogst’ is dan ook het thema van het menu van 22 september.

Nog plannen

Over wat er in september op tafel komt, ga ik nog even over nadenken. Ik vind mais altijd een echt nazomer-product, maar ook gierst hoort er voor mij bij. Binnenkort het resultaat van mijn planning op de pagina menu van mijn website!

Na de laatste theetuinmiddag

Dubbel gevoel

Na 21 jaar zou het moeten wennen: voor de laatste keer na een seizoen de poort van de theetuin sluiten, zoals we gisteren deden. Toch geeft het altijd weer een dubbel gevoel, een mengeling van weemoed en opluchting. Weemoed. Laatste openingsdag van het seizoen in Theetuin Joséphine, Beemster, bij Purmerend op 20 augustus 2017

Weemoed naar de gezellige dagen met zoveel aardige mensen in de theetuin en hun reacties op de suikervrije en biologische taarten. En weemoed naar de zonnige, relaxte sfeer die dan in de tuin heerst.

Maar ook opluchting, omdat het allemaal best veel werk is voor één middag. Allereerst het inkopen doen en vervolgens bakken van de taarten en de High Tea hapjes. Meestal vind ik dat wel leuk, mits het geen 35 graden is.

Vóór een theetuindag

Extra is het werk achter de schermen: de onzekerheid over het weer en of je het terras wel of niet moet overdekken, het leegruimen van keukenkasten om plaats te maken voor het theetuinservies en andere benodigdheden, het uitzetten van het terras, zorgen voor een opgeruimde tuin en huis, de eraan voorafgaande PR etc. etc.

Het hangt allemaal samen met de kleinschaligheid waarvoor we gekozen hebben en dat blijven we doen!

Richting nazomer

Alhoewel de meesten nog volop in vakantiestemming zijn, staan bij ons toch alweer de volgende etentjes op de planning, zoals gewoonlijk elke Vier-de-Vrijdag van de maand. En al is dat heel anders, ook daar genieten we van!

Last but not least

Laatste theetuin

Wil je nog (of misschien wel alvast) een beetje vakantie vieren? Nog 1 keer dit seizoen gaat de deur voor de laatste theetuin open: 20 augustus, 13-17 uur. We zijn er weer klaar voor, al is het altijd jammer als het de laatste keer is. Heb ik net alle taarten ‘in mijn vingers’, nadert het einde alweer. Volgend jaar (oei, wat ver weg) nieuwe kansen, nieuwe taarten.

Dus: laatste kans

Laatste kans om te genieten van onze diepe natuurtuin, laatste kans om op het grasveld in het zonnetje te zitten (hopen we). Laatste kans om de Beemster-stilte te horen. Laatste kans om buiten thee met taart te gebruiken… Voor een High Tea kun je nog t/m woensdag reserveren.

Laatste theetuin Josephine 20 augustus 2017 met biologische, vegetarische taart en thee in de Beemster

Vier-de-Vrijdag!

Heerlijk en gezellig

Dat was het avondje vega-tapas eten gisteravond in onze Eetkamer. Niet alleen de veganistische spiesjes waren een succes, ook de kruidige zoete aardappel, de komkommer-cashewdip en de nori-hoorntjes met knapperige groenten werden zeer gewaardeerd.

Heerlijk en gezellig. Veganistisch groentenspiesje bij de vegetarische tapas in Joséphines Eetkamer, vlak bij Purmerend

Vier-de-Vrijdag!

Elke maand luiden we het weekend in met een Vier-de-Vrijdag-maaltijd. Voor 25 augustus met als thema ‘Zonnegloed’ ga ik het menu nog even plannen. Af en toe regent het, dat zijn van die mooie momenten om zoiets te doen. Verder natuurlijk ook veel in de tuin bezig, want 20 augustus is de theetuin weer open en moet alles er weer een beetje netjes uitzien.

De courgettes groeien best, dus daar kan ik bij de volgende gezamenlijke vegetarische maaltijd misschien wel iets mee doen. Kom je ook eens genieten aan onze grote tafel? Het menu vind je aan het begin van elke maand op de website onder Huiskamerrestaurant.

 

Heerlijk en gezellig. Gedekte tafel voor de vegetarische tapas in Joséphines Eetkamer, Beemster, 28 juli 2017

Vega-tapas juli

Wat wil je nog meer?

Het zomert en dus wordt het weer tijd voor een tafel vol heerlijke vega-tapas.

Op 28 juli gaan we los met allerlei verrukkelijke gerechtjes, warm en koud en in willekeurige volgorde. Zoals bijvoorbeeld geroosterde kikkererwten, tomaat-olijvenspiesje, kruidige zoete aardappel en zomertajine, en veel meer. Zoals altijd inclusief een drankje en koffie/thee achteraf.

Het hele menu zien? Kijk op de website onder huiskamerrestaurant/menu.

Weet je trouwens, dat het altijd gezellig is aan onze grote tafel? Het is steeds weer bijzonder om te zien hoe gauw onze gasten contact met elkaar maken en het leuk vinden om elkaar te leren kennen. Dus, stap eens over de drempel en schuif aan! (wel graag even reserveren in verband met inkopen.)

Vega-tapas aan grote tafel in Joséphines Eetkamer. Vegetarische tapas in gezamenlijke maaltijd in de Beemster.

16 juli theetuin open en augustus Zomerweek

Zondag 16 juli open

Weer of geen weer – de theetuin is open, in noodgevallen binnen. Op zondag 16 juli openen we de deur van de theetuin voor de een-na-laatste keer dit seizoen; 20 augustus is echt de laatste van 2017. Wist je, dat je op die dagen al vanaf 1 persoon een High Tea kunt reserveren?

16 juli theetuin Joséphine open voor suikervrij, biologisch gebak en vegetarische High Tea in Beemster, bij Purmerend

Maar niet getreurd als de tuin dicht is – herkansingen genoeg. Je kunt natuurlijk altijd met een groepje afspreken voor een High Tea binnen. Of voor een verrassend vega-etentje.

En heb je zo gauw geen 6 mensen bij elkaar, dan kun je vanaf 2 personen al een boeiende en leerzame workshop volgen. Kies uit koken of bakken of doe ze allebei en ga met een goed gevuld hoofd én buik naar huis.

Zomerweek

Hartje zomer gaan wij helemaal los met een activiteitenprogramma van maar liefst 4 dagen aaneen. Geef je op en dans, chi kung, schrijf of zing jezelf de zomer in! Vol = vol….

Zomerweek augustus 2017 vol activiteiten zoals dans, zang, chi kung, schrijfcursus, High Tea of culinaire workshop

Video High Tea opmaken

Video gemaakt!

Ik ben er (nog) niet goed in, maar tijdens de theetuin van afgelopen zondag kwam het er dan toch van: een video maken van het opmaken van een High Teabord. Minstens zo belangrijk als het werk dat eraan vooraf gaat: het bedenken en het bakken.

Alle tien gerechtjes, hartig en zoet, worden zorgvuldig op het bord gelegd dat jij straks voorgezet krijgt. Let wel: iederéén in jouw gezelschap krijgt zo’n bord; je hoeft dus niks te delen. (Tenzij je iets wilt uitwisselen natuurlijk…).

Zin in zoveel lekkers gekregen? De theetuin is open op 16 juli en 20 augustus. En op afspraak kun je ook binnen met een groep(je) van een High Tea komen genieten.

Taart bakken en eten

 Taart – lekker gezond!

Altijd al eens willen leren  hoe je zonder geraffineerde suiker en zuivel de lekkerste lekkernijen maakt, vol van smaak? Het is niet moeilijker dan een appeltaart bakken! Op 1 juli krijg je de kans. Deze workshop gaat zeker door; er is nog plaats voor 2 deelnemers/neemsters.

Rond 13.00 uur beginnen we met thee, theorie en alvast een ‘voorproefje’. Daarna gaan we samen de keuken in en aan de slag!

Afhankelijk van het aantal deelnemers gaan o.a. we energieballetjes maken, bonbons, hartige cakejes, amandel-banaantaart met amandelcrème. Alles is van biologische kwaliteit. Samen bakken, samen proeven en ‘thuisdoosje’ mee. Eindtijd zal zo rond 17.30 uur zijn. De prijs is € 38 p.p. Aanmelden kan via de website/workshops.

Taart. Workshop biologische taart en hapjes bakken met natuurlijke ingredienten bij Josephine in Beemster, bij Purmerend.