Geweldige Open Dag 2018

Super Open Dag 2018!

Het werd een geweldige open dag 2018, deze 10e mei. Wat was de lucht grijs, maar wat waren de gezichten ontspannen en vrolijk! Zeker nadat ze met de chi kung-workshop van Bert hadden meegedaan. Iedereen ging nog blijer de poort uit dan dat men binnenkwam.

Beemsterlingen zetten hun beste beentje voor

Zoals altijd toonden de Beemsterlingen en mensen van daarbuiten zich van hun beste kant en deden in groten getale in onze achtertuin mee met de energie-oefeningen die Bert ze voordeed.

Open Dag 2018 in tuin van Josephine, Beemster, met chi kung workshops door Bertbeweegtje en suiker- en glutenvrij gebak

Gebak van Joséphine

Het was fijn, dat ook ik een bijdrage mocht leveren in de vorm van suikervrij, gluten- en lactosevrije gebakjes. Die zeer gewild waren en waarvan men genoot op het terras.

Open Dag 2018 in tuin van Josephine, Beemster, met chi kung workshops door Bertbeweegtje en suiker- en glutenvrij gebak

Open Dag met chi kung

Open Dag met chi kung in tuin van Joséphine, werelderfgoed Beemster op 10 mei 2018

Zonnige dag

Eindelijk schijnt het zonnetje dan toch!
Precies op tijd om de Open Dag met chi kung in onze Beemster op te vrolijken. Al zagen we net op Buienradar, dat het morgen wat minder warm wordt, we gaan er toch een mooie dag van maken. Tenslotte is ons werelderfgoed Beemster áltijd mooi, weer of minder goed weer!

Open Dag met chi kung

Je weet het toch nog? Morgen 10 mei geeft Bert gratis korte workshops chi kung  in onze tuin en zorg ik voor drinken en iets lekkers voor de workshopdeelnemers. Tussen 10 en 16 uur kun je binnenlopen om mee te doen. We zien je graag!

Chi kung-oefeningen zijn simpel en fijn om te doen en geven je lekker veel energie. Kijk ook eens op Berts website voor meer informatie.

Open Dag met chi kung in tuin van Joséphine, werelderfgoed Beemster op 10 mei 2018

Open Dag en meer

Open Dag Beemster 10 mei!

Alhoewel mijn gezondheid nog niet optimaal is, zijn er toch een paar plannetjes ontstaan: op de Open Dag Beemster gaat Bert gratis mini-workshops chi kung geven en zal ik de wachtenden op thee/koffie met iets lekkers trakteren.

Deelname aan gratis mini-workshop chi kung

Zodra er plm. 6 belangstellenden zijn, kun je op 10 mei tussen 10 en 16 uur deelnemen aan een gratis, 15 minuten durende workshop chi kung. Een leuke en ontspannen manier om hiermee kennis te maken! Opgeven van te voren hoeft niet. De workshops vinden plaats achter in onze tuin. Meer info hier.

Open Dag Beemster en meer. Gratis mini-workshops chi kung en hapjes in theetuin Joséphine en openstelling theetuin 26 augustus 2018 voor biologische High Tea, Beemster

Maar er is méér!

Op zondag 26 augustus gaat de theetuin open, van 13.00 – 17.00 uur. Wel met een iets andere formule, nl. dat ‘losse’ inloop niet mogelijk is en je die middag alleen volgens afspraak kunt komen. Er kan gereserveerd worden voor een mini- of maxi High Tea; tijdstip in overleg. Meer info/reserveren.

Laag pitje

Op laag pitje

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle activiteiten van Theetuin en Eetkamer gaan voorlopig op een laag pitje – wel blijf ik mijn kook/baktalenten inzetten voor alles wat door Bert georganiseerd wordt. Ik heb behoefte aan tijd en ruimte om te kijken of en in welke vorm de theetuin, etentjes en workshops kunnen blijven bestaan. Zodra ik na deze time-out weet waar ik aan toe ben, volgt er uiteraard bericht.

Het nieuwe jaar is voor mij en mijn gezondheid nogal onrustig begonnen. Desalniettemin had ik de nieuwe taarten en High Tea uitgezocht en inmiddels ook al weer een paar High Tea-groepen in onze Eetkamer ontvangen. Het is nu 22 jaar geleden, dat ik met de theetuin begon. Niet veel later kwamen daar de vegetarische etentjes bij en kort daarna begon ik met kook- en taartenworkshops. De laatste jaren is Bert actief met wandelingen en workshops, waarvoor ik ook de catering verzorg. Dit alles is zeker leuk om te doen, vooral van het creëren van een nieuwe High Tea of gebak kan ik echt genieten.

Succesvol

Ik wil vooropstellen, dat ik heel blij ben met alles wat zo goed loopt. En na afloop van elke activiteit overheerst het gevoel van ‘mensen blij gemaakt te hebben met mooie dingen’. Hetgeen ooit mijn uitgangspunt was en nog steeds is, zoals ook te lezen valt op onze gezamenlijke pagina ‘Wie zijn wij?’.

Laag pitje voorlopig voor alle activiteiten van Joséphine theetuin en Eetkamer in de Beemster, Noord-Holland

Zoveel méér

Maar er komt zoveel méér bij kijken dan ‘alleen maar leuk taarten bakken’ en ik merk, dat alles me veel meer energie kost dan vroeger. Het is niet de bedoeling, dat dit een klaagzang wordt, maar het is nu belangrijk voor me om even afstand te nemen, tot rust te komen en vandaaruit verder te kunnen.

Wèl Bertbeweegtje.nl

Het moge duidelijk zijn, dat alle activiteiten van Bertbeweegtje.nl gewoon doorgaan! En dat je daarbij van harte welkom bent! De eerstvolgende zijn Wandelen met High Tea op 3 maart en op 9 maart Wandelen met klankschaalmeditatie. Bij beide verzorg ik als vanouds de catering.

Een blik terug en vooruit

Een blik terug op december

Mooi toch, dat je zoveel feestelijks kan maken met alleen maar plantaardige ingrediënten… De kerstdiners waren daar weer een schitterend bewijs van. Met een blik terug naar december zie ik op beide kerstdagen de tafels vol zitten; wat was het hard werken in de keuken. Maar óók: wat heeft iedereen genoten van de kerstsfeer en de rijke maaltijd!

Vooruitblik

Na de uitbundigheid van de feestdagen starten we in januari de maandelijkse vegetarische etentjes met het menu ‘Eenvoud’. Verder staan er in de loop van het jaar als gebruikelijk een paar kook- en bakworkshops gepland. Ook Bert heeft weer zo zijn eigen (stem)workshops en wandelingen met chi kung of High Tea.

Een blik terug. Vegetarisch-plantaardige maaltijd in Joséphines Eetkamer, Beemster, Noord-Holland

Goede voornemens waarmaken?

Mijn goede voornemens zijn om lekker te blijven koken. Misschien zijn de jouwe om gezond, duurzaam en toch lekker te gaan eten?

Een tafel vol feest

Een tafel vol feest

‘Ik tover met pannen, ik kook alle talen, een tafel vol feest, een huis vol verhalen’. Deze tekst van Olga Raaymakers met tekening van Lobke van Aar is te vinden op mijn website-pagina ‘Meer over mij’. Woorden die mij steeds weer erg aanspreken.

Vooral met kerst

Met kerst is dat nog eens extra het geval. Niet alleen omdat het menu dan wat uitgebreider is en ik moet ‘toveren met pannen’ om alles op tijd en warm op tafel te krijgen. Maar óók en vooral, omdat het in onze Eetkamer op 1e kerstdag nog meer dan bij de andere etentjes supergezellig is. De tafel is vol feest, maar de gasten zijn dat zeker ook. Sommigen hebben al lang van tevoren gereserveerd en zich wekenlang op het vegetarisch kerstdiner verheugd. Wat is het dan fijn om (te proberen) aan hun verwachtingen te voldoen! Daarvoor ga ik heel graag ‘alle talen koken’!

Feest van licht en vrede

In de schittering van vele lichtjes komen heerlijke gerechten op tafel – gerechten waarvan iedereen volop kan genieten, wetend dat er geen dierenleed aan vooraf is gegaan. Zo is het echt ‘vrede op aarde’…

Tafel vol feest. Vegetarisch kerstdiner in Joséphines Eetkamer op 1e kerstdag, Zuidoostbeemster

Gezellige maand

Gezellige avonden

Het gezellige en heerlijk avondje komt steeds dichterbij;

misschien heb je het druk met surprises en lekkernij.

Dit berichtje is zomaar even tussendoor,

wij zijn jullie niet vergeten, hoor.

Maar nu het jaar begint af  te tellen,

hebben wij niet zoveel meer te vertellen.

Vorige week namen flink veel gasten aan het eten deel;

al met al was het een gezellig en aangenaam geheel.

2017 is voor ons zeer succesvol verlopen –

voor het nieuwe jaar kunnen we alleen maar hetzelfde hopen.

Datums 2018 voor workshops, etentjes en theetuin zijn nu klaar

en staan op de website begin volgend jaar.

We wensen jou, als je het viert, met Sint veel plezier

Wie weet zien we je op 1e kerstdag nog hier.

Gezellige, vegetarische maaltijden in Joséphines Eetkamer, Beemster. Suiker- en zuivelvrij kerstdiner.

Herfstpalet in november

Herfstpalet in november

Het was een gezelschap uit diverse Nederlandse regio’s dat gisteravond aanschoof bij het etentje met het thema Herfstpalet in november. Gasten uit diverse plaatsen in Noord-Holland zaten naast vegetarische eters uit Noord-Brabant. Zó leuk, dat zoveel mensen uit het hele land ons weten te vinden! Grappig was, dat er een discussie ontstond over eiwitten en vitamine B12 voor de vegetariër/veganist. Antwoorden? Eiwitten haal je uit peulvruchten plus granen en B12 zit niet in plantaardige voeding.

Herfstpalet in november. Vegetarische maaltijd in Joséphines Eetkamer met groene groenten, knolgroenten en stoofpeer.

Wat stond er op het menu?

Gezien de tijd van het jaar zal het geen verbazing wekken dat knolgroenten de boventoon voerden.  Zo was er pompoen, gecombineerd met adukibonen, maar ook een aardperensoep. Aardperen uit eigen tuin trouwens en wat een werk om al die Beemster klei eraf te wassen! Ook lekker op smaak gemaakte rode bieten waren van de partij. Voor de nodige granen zorgde de gierst, samen gekookt met een o zo belangrijke groene groente, ditmaal spinazie. Grappig was, dat er een discussie ontstond over eiwitten en vitamine B12 voor de vegetariër/veganist.

Wat komt er nog?

Natuurlijk komt er nog een kerstdiner, traditiegetrouw op 1e kerstdag. Daarna komen de nieuwe datums voor workshops en etentjes op de website, evenals de openingsdagen van de theetuin. Overigens zijn workshops en maaltijden ook op afspraak te reserveren. En kijk ook nog eens op Bertbeweegtje voor leuke en lekkere wandelingen en expressie-workshops.

Inspiratie

Inspiratie

Omdat een mens af en toe ook eens inspiratie elders moet opdoen, heb ik afgelopen zaterdag een doe-workshop bij het Kushi-instituut Amsterdam gevolgd. Het onderwerp was Toetjes en Gebak, maar dan in het Engels: Desserts and Pastries.

Weer een aantal nieuwe dingen geleerd, maar ook veel oude kennis kunnen opfrissen. We maakten een kastanje-amazaketoetje, een blauwe-bessencake en vijgenkoekjes. Veruit favoriet bij mij was het kastanjedessert, dus wie weet komt dat ooit nog op het menu van de etentjes in de Eetkamer te staan…

Altijd inspirerend om te zien hoe anderen met dezelfde principes als ik hun taarten maken. Dat wil zeggen zonder geraffineerde suiker en zuivel. Je leert van en met elkaar en het brengt mij nieuwe ideeën voor de theetuin volgend jaar.

Kastanjetijd

Helaas had ik geen tijd om foto’s te maken en daarom plaats ik er hierbij maar een van kastanjes. Het is tenslotte kastanjetijd, nietwaar? En kastanjetijd = bijna einde van het jaar. Ik heb verder geen plannen om nog een workshop te volgen. Volgend jaar nieuwe kansen – er is genoeg leuks te doen!

Inspiratie voor nieuwe taarten en koekjes in Theetuin Joséphine en Joséphines Eetkamer, nabij Purmerend

Herfstpalet

Stil

Wintertijd… en het wordt stil hier. Stil in de natuur, stil om me heen, stil in mijzelf. Alle geplande workshops van 2017 hebben inmiddels plaatsgevonden en de laatste theetuin is alweer een paar maanden geleden. Ook de etentjes lopen ten einde en we gaan aftellen tot het einde van het jaar. Ik hou van deze verstilde rust, als alles wacht op voorjaar en zon. Ook onder het herfstpalet van kleuren ligt het planten- en groentenleven nu grotendeels stil, zich klaarmakend voor de koude.

Tja, koude, zouden we dat nog krijgen? Het is nu nog steeds zacht en je kunt je bijna niet voorstellen dat het over 7 weken Kerstmis is. Misschien moeten we er maar aan wennen, dat onze kerstdagen voortaan sneeuwloos zullen zijn!

Herfstpalet

Nog even kunnen we genieten van alle bonte bladkleuren. Een palet aan kleuren die ook in het novembermenu op tafel terugkomen: oranje pompoen en wortel, groene spinazie en rode biet.

Vooruitzicht

We tellen af tot kerstmis en hopen beide kerstdagen veel gasten te mogen verwennen met feest-eten zonder dierenleed. Na de jaarwisseling gaan we een maandje verbouwen, maar tussentijds komen alle nieuwe datums van workshops, etentjes, theetuin op de website. En natuurlijk plaatsen we in deze laatste maanden nog wel wat berichtjes.

Herfstpalet van kleuren in het vegetarisch novembermenu van Josephines Eetkamer, Beemster