Meer over mij

In onderstaand artikeltje lees je meer over mij.

Ik ben als José Vronik geboren op 26 januari 1951 in Amsterdam. Na de HBS-A heb ik de Schoevers-opleiding tot directiesecretaresse gedaan en in die en vele andere functies als (vnl.) uitzendkracht gewerkt. Later heb ik nog 2 jaar van de Tolk-Vertalersopleiding Frans gevolgd.

Meer over mij. Josephine half jaar oud.Voeding ontdekken
De familie wist mij altijd wel te vinden voor een buffet en zelf hadden we vaak vrienden te eten. Maar door de jaren heen ging voeding een steeds belangrijkere rol in mijn leven spelen, doordat ik ontdekte hoe dat mijn stemming en welzijn beïnvloedde. Vanaf ongeveer mijn 25e eet ik vegetarisch, mede uit een diervriendelijk principe.

Werk en start theetuin
In 1975 ben ik met Bert Mentink getrouwd en vier jaar later zijn we in Zuidoostbeemster komen wonen. Daar rolde ik al gauw in een nieuw op te zetten bedrijf in de reissector, gericht op Frankrijk; ik ben daar 8 jaar mede-directeur van geweest. Daarna werd het tijd voor iets anders en heb ik als zzp-er een paar jaar lang drukwerk ontworpen, wat ik nog steeds graag doe door flyers voor de theetuin/eetkamer te maken. Tegelijkertijd begonnen we met de theetuin; het idee daarvoor was ontstaan tijdens een vakantie in Frankrijk.

Opleiding natuurvoedingskok
Doordat mijn zoektocht naar eerlijk en gezond eten onverminderd doorging, wilde ik dit ook graag aan gasten aanbieden en zo ontstonden de vegetarische etentjes in onze huiskamer. Een absoluut keerpunt in mijn leven is de opleiding Voeding & Vitaliteit in Antwerpen geweest: het heeft me een enorme ‘boost’ gegeven naar een gezonde(re) leefstijl.

Meer over mij. Geinspireerd voor gezond, vegetarisch en biologisch koken en bakken.

 

Toveren met pannen
In deze tekening van Lobke van Aar met gedichtje van Olga Raaymakers (Van Klein Geluk) herken ik zóveel: het gevoel dat je ‘danst’ in de keuken tussen de pannen en pollepels, het ‘gegoochel’ met ingrediënten en de gezelligheid tussen de gasten onderling. Iedere keer dat ik deze prent lees, weet ik weer waarom ik doe wat ik doe, dus wees welkom!


Gevolgde kookcursussen

  • De Fijne Keuken, Amsterdam, 10 lessen, 1970/1971
  • Biologisch-vegetarische kookcursus, 6 lessen -What’s Cookin, Amsterdam, 2005
  • Vegan kookweek, Oostwestcentrum, Orval (B), 2007
  • Voeding & Vitaliteit (vegan) 1e jaar incl. module energetische basiskennis, Oostwestcentrum, Antwerpen, 2007/2008
  • Koken met kruiden, week, Oostwestcentrum, Orval (B), 2010
  • Vegan kookreeks Koken met de Chef – Oostwestcentrum, Antwerpen, 10 lessen, 2012

Gevolgde kookworkshops en -demonstraties

  • Koken met verse kruiden – Allerhande kookschool, Purmerend, 1986
  • Mediterrane borrelhapjes – Allerhande kookschool, Purmerend, 1986
  • Chocoladeworkshop – Unlimited Delicious, Amsterdam, 1998
  • Workshop Taartdecoratie, Nederhorst den Berg, 2006
  • Workshop Joods-Arabische vegetarische keuken – What’s Cookin, Amsterdam, 2009
  • Sterke smaken voor mannen -Kushi-instituut, Amsterdam, 2011
  • Kookdemonstraties Koken met de 5 elementen – Kushi-instituut, Amsterdam, 4 lessen, 2011/2012
  • Chinese Dim Sum – Kushi-instituut, Amsterdam, 2014
  • Licht op groene groenten – Kushi-instituut, Amsterdam, 2014
  • Cucina Italiana II – Kushi-instituut, Amsterdam, 2015
  • Zeegroenten – Kushi-instituut Amsterdam, 2015
  • Tofu, Tempeh & Seitan op zijn best – Kushi-instituut, Amsterdam, 2016